Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α 3.1

Α 3.1 ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1ου ΒΑΘΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ:
ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΞΙΣΩΣΗ 1ου ΒΑΘΜΟΥ
ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ https://www.scribd.com/doc/286831440 


 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΙΣΩΣΕΩΝ


   Αρκετούς αιώνες πριν στην Αλεξάνδρεια του 3ου μετά τον Χριστό αιώνα  ο Διόφαντος με το βιβλίο του Αριθμητικά παρουσίασε μια όχι γεωμετρική Άλγεβρα στην οποία εντυπωσιάζει η απουσία γενικών μεθόδων και η επινόηση έξυπνων τεχνασμάτων για τη λύση 130 προβλημάτων. Το άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει το έργο του είναι τα πρώτα βήματα προς τον αλγεβρικό συμβολισμό. Δεν χρησιμοποιεί βέβαια γράμματα, χρησιμοποιεί όμως συντομογραφίες ενώ μέχρι την εποχή εκείνη η Άλγεβρα ήταν μόνο ρητορική. Το έργο του το ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι 1200 χρόνια μετά.
Στο μεταξύ το έργο των Ελλήνων φαίνεται ότι συνεχίστηκε από τους Άραβες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 


Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΦΑΝΤΟΥ

   Όταν πέθανε ο μέγας μαθηματικός Διόφαντος, οι μαθητές του (κατά παραγγελία του) αντί άλλου επιγράμματος, συνέθεσαν έναν γρίφο και τον έγραψαν πάνω στον τάφο του.»Διαβατη, σε αυτον τον ταφο αναπαυεται ο Διοφαντος. Σε εσενα που εισαι σοφος, η επιστημη θα δωσει το μετρο της ζωης του. Ακουσε. Ο θεος του επετρεψε να ειναι νεος για το ενα εκτο της ζωης του. Ακομα ενα δωδεκατο και φυτρωσε το μαυρο γενι του. Μετα απο ενα εβδομο ακομα, ηρθε του γαμου του η μερα.
Τον πεμπτο χρονο αυτου του γαμου, γεννηθηκε ενα παιδι. τι κριμα, για το νεαρο του γιο.
Αφου εζησε μοναχα τα μισα χρονια απο τον πατερα του, γνωρισε την παγωνια του θανατου.
Τεσσερα χρονια αργοτερα, ο Διοφαντος βρηκε παρηγορια στη θλιψη του, φτανοντας στο τελος ζωης του.»
Ζητούμενο:Ποσο κρατησε η ζωη του;

Η λύση του έχει έτσι:
Ο Διόφαντος πέρασε δέκα τέσσερα χρόνια ως παιδί, εφτά ως νέος και άλλα δώδεκα ως εργένης, οπότε παντρεύτηκε στα τριάντα τρία.
Τον πέμπτο χρόνο του γάμου του, σε ηλικία τριάντα οχτώ ετών, απέκτησε ένα γιο, ο οποίος έζησε τα μισά χρόνια του πατέρα του, δηλαδή πέθανε στα σαράντα δυο, όταν ο Διόφαντος ήταν ογδόντα. Μετά τέσσερα χρόνια πέθανε κι ο ίδιος, όντας ογδόντα τεσσάρων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου