ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ


ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ 

 Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
 
 Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας αρχαίος αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ: https://youtu.be/8qf9unNDtsM
                            https://youtu.be/5Nzo2QEbk90 

ΤΟ ΟΣΤΟΜΑΧΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ

Η λέξη οστομάχιον προέρχεται από τις λέξεις οστούν και μάχη  και σημαίνει η μάχη των οστών.
 Ήταν διαδεδομένο παιχνίδι στην αρχαιότητα και έμοιαζε με το σημερινό τάνγκραμ. Παιζόταν με 14 γεωμετρικά σχήματα (οστά) με τα οποία δύο ή και περισσότεροι παίχτες έφτιαχναν διάφορες γεωμετρικές φιγούρες και ανταγωνίζονταν μεταξύ τους 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:  https://youtu.be/witXM2zp

 ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Η ιστορία των αριθμών και των συμβόλων στα Μαθηματικά
ΔΕΙΤΕ: ΕΔΩ 

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
 
Η  Ιστορία των Μαθηματικών μέσα απο τις βιογραφίες των σημαντικότερων Ελλήνων Μαθηματικών. 
ΔΕΙΤΕ: ΕΔΩ    

ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ
 

Στον εμβρόντητο συγγραφέα/πατέρα της η Λόλα δίνει τις εξής καταπληκτικές εξηγήσεις για τη «βία» των μαθηματικών:
-
Τα βρίσκω απότομα, τα πράγματα πέφτουν σα λεπίδες. Αρκεί να κάνεις ένα ασήμαντο σφάλμα, και την έχεις πατήσει, είναι όλα τελείως λάθος και όχι …λιγάκι λάθος (…). Έπειτα, έχεις την αίσθηση ότι είναι «έτσι και όχι αλλιώς», να τι με ενοχλεί. Νιώθω ανήμπορη. Είναι σα να σε αποστομώνουν. Τα μαθηματικά … έχουν πάντα την τελευταία λέξη.

ΤΡΕΧΑΝΤΗΡΙ
   Τα στάδια  κατασκευής ενός μοντέλου μηχανοκίνητου τηλεκατευθυνόμενου τρεχαντηριού  το καλοκαίρι   του 2013.
  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://youtu.be/OQPAQrJABQk 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΟΛΚΟ ΣΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ
 

Ο/Η Δίολκος ήταν ο ειδικής κατασκευής πλακόστρωτος δρόμος που συνέδεε τις δύο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου και πάνω στον οποίο σύρονταν κατά την αρχαιότητα από δούλους τα πλοία από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα. 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:http://www.slideshare.net/costas1/ss-4609599
   ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=hXTFgUfkSMA 


 Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
 

Η τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα μέσα απο τα ανακατασκευές - εκθέματα του κ. Κοτσανά
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://youtu.be/mKk2U0WMcVc


   ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ
Το ντοκιμαντέρ του BBC έτος παραγωγής (2008) εξετάζει κατά πόσο οι εξελίξεις στα μαθηματικά στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα έχουν αλλάξει τις αντιλήψεις μας γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές του κόσμου στον οποίο ζούμε.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://youtu.be/WspXVZAMv8w

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΒΙΤΡΟΥΒΙΟΥ
 
Τι είναι αυτό που κάνει ιδιαίτερο τον Βιτρουβιανό Άνθρωπο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι; Με τα χέρια τεντωμένα, ο άνθρωπος καλύπτει τα ασύμπτωτα διαστήματα ενός κύκλου και ενός τετραγώνου συμβολίζοντας την πεποίθηση της εποχής της Αναγέννησης στη μεταλλακτική φύση του ανθρώπινου είδους. Ο Τζέιμς Ερλ εξηγεί τη γεωμετρική, θρησκευτική και φιλοσοφική σημασία αυτού του παραπλανητικού απλού σχεδίου. 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: http://www.videoman.gr/95567 

ΠΕΡΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
 

Μέσα από μια ατμοσφαιρική αφήγηση παρακολουθείτε τη ζωή και τις περιπέτειες τριών σπουδαίων αστρονόμων. Ξεκινώντας από τον 16ο αιώνα και φτάνοντας στις αρχές του 17ου διαβαίνουμε τα περίεργα και μυστήρια μονοπάτια που οδήγησαν τρεις μεγάλους αστρονόμους, τον Κοπέρνικο, τον Μπράχε και τον Κέπλερ να αλλάξουν για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε τους ουρανούς και τ' αστέρια! Ανακαλύψτε τη...
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://youtu.be/9PNZwv7j7rQ?list 

    ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ
Η θεωρία παιγνίων είναι ένας κλάδος των εφαρμοσμένων μαθηματικών με πολλές εφαρμογές στα οικονομικά, σε άλλες επιστήμες και φυσικά στα τυχερά παιχνίδια. Αναλυτικότερα:
Η θεωρία παιγνίων (game theory) ξεκίνησε σαν κλάδος των οικονομικών με το σπουδαίο βιβλίο των Τζον φον Νόιμαν (John von Neumann) και Όσκαρ Μόργκενστερν (Oskar Morgenstern) Theory of Games and Economic Behaviour (Θεωρία Παιγνίων και Οικονομική Συμπεριφορά) πάνω σε παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος (zero-sum games).
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: http://kgaveras.blogspot.gr/p/blog-page_786.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου